Witaminy z grupy B
występują w różnych produktach spożywanych przez człowieka.
Warto więc wiedzieć gdzie ich szukać, można też ewentualnie
skorzystać z suplementów ale to nie jest to samo co produkt
naturalny. Źródła naturalne witamin są najlepiej przyswajane
przez ludzki organizm i optymalnie wykorzystane przez niego. 
Istnieją produkty, które są wspólne dla kilku odmian witamin z
grupy B, takich jak: jęczmień, jaja, ziarna słonecznika, groch,
papryka i melasa.
 A oto główne źródła witaminy B.
Witamina B 
    
 | 
  
Nazwa 
    
 | 
  
Źródło 
    
 | 
 
| B1 | Tiamina | drożdże piwne, brązowy ryż, kiełki pszenicy i soi | 
| B2 | Ryboflawina | migdały, wątroba i mleko | 
| B3 | Niacyna | ryby, jaja, drożdże, produkty pełnoziarniste, proso, ryż, migdały, pszenica, nasiona dyni, drób , ryż brązowy, brukselka, maliny, karczochy, seler, brokuły, pieczarki | 
| B5 | Kwas pantotenowy | grzyby, awokado, brokuły, brązowy ryż, owies i pszenica | 
| B6 | Pyroxidine | banany, proso, gryka, owies, pszenica, brązowy ryż, krewetki, skorupiaki, homary, mięśni, brązowy ryż, kurczaki, szpinak | 
| B7 | Biotyna | żółtko jaja, wątroba, ostrygi, rośliny strączkowe i drożdże | 
| B8 | Inozytol | orzechy, nasiona, brązowy ryż, fasola, ziarna zbóż, rodzynki, kantalupa, banany, owoce cytrusowe | 
| B9 | Kwas foliowy | jęczmień, brązowy ryż, pszenica, ziarna sezamu, owies, groch, soczewica, fasola mung, por, rzodkiewki, pieczarki, brzoskwinie, gruszki | 
| B12 | Kobalamina | wątroba, ryby, produkty mleczne. nie ma żadnych źródeł roślinnych witaminy B12 | 
| Bp | Cholina | żółtka jaj, soi, wołowiny, kurczaka,
   cielęcina, indyk wątroby | 
 
| Bx | PABA | wątroba, nerki, drożdże piwne, melasa, produkty pełnoziarniste, otręby, grzyby, szpinak | 
Kiedy jedzenie jest gotowane w wysokiej temperaturze to proces gotowania spowoduje zniszczenie większości witamin. Najlepszą metodą dla przyrządzania gorących potraw jest gotowanie na parze, które zachowuje więcej witamin. Wskazane jest jednak spożywanie produktów w stanie nieprzetworzonym, bo one zachowują najwięcej swoich walorów spożywczo-leczniczych.
Czyli np. jedzenie surowej wątrobki czy nerek bez przetwarzania?
OdpowiedzUsuńCzyli jedzenie wątrobki czy nerek na surowo???? ;-)
OdpowiedzUsuńNieeee.... c;
OdpowiedzUsuńWitamina B9 fajnie jest opisana w tym artykule https://medlabo.pl/witamina-b9-kwas-foliowy-wlasciwosci-zrodla-niedobor-przedawkowanie-interakcje-z-lekami/
OdpowiedzUsuń