Witamina B to rozpuszczalny w wodzie związek organiczny, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. Wspomaga setki procesów zachodzących w naszym ciele, umożliwiając jego prawidłowe funkcjonowanie. Jednak nie wszystkie witaminy mogą być wytwarzane przez organizm. Musimy więc ich szukać w różnych zewnętrznych źródłach naturalnych lub korzystać z suplementów.
Ponieważ witamina B jest
rozpuszczalna w wodzie a dużo jej wydzielamy wraz z moczem musimy
więc uzupełniać jej niedobory za pośrednictwem źródeł
pożywienia w diecie lub przyjmowania suplementów.
Obecnie jest 8 głównych
witamin z grupy B w grupie. Początkowo sądzono, że była tylko
jedna witamina B. Naukowcy badając tę witaminę, odkryli ponad 22
związków chemicznych, które różniły się od siebie składem
chemicznym, ale istniały w tej samej żywności. Z czasem okazało
się, że kilka z tych 22 związków nie zostało faktycznie z
różnych przyczyn uznanych za witaminy. Choć mogą być wytwarzane
w organizmie, część nie była organiczna i dlatego niektóre nie
są niezbędne do ludzi. Wykorzystują je inne mikroorganizmy
występujące w naszym ciele. Dlatego istnieją luki w systemie
numeracji. Obecnie znana rodzina witaminy B składa się z, B1, B2,
B3, B5, B6, biotyna (B7), kwas foliowy (B9) i B12.
Trzy substancje, które są
czasami określane jako część rodziny witaminy B są to cholina,
inozytol oraz PABA.
Cholina jest to związek
organiczny, rozpuszczalny w wodzie jest istotnym składnikiem
odżywczym , zwykle grupowany z witaminą B, jednak nie posiada
oznaczenia B numer i znany jest jako Bp.
Inozytol nie jest czysto
technicznie witaminą, ponieważ może być syntetyzowany przez
organizm.
PABA (kwas
para-aminobenzoesowy) nie jest ważny dla zdrowia ludzkiego, również
nie jest uważany za witaminę.
Tyle na razie o witaminie
B. W kolejnych artykułach więcej opiszę o jej występowaniu,
źródłach występowania oraz krótko opisze poszczególne witaminy
z grupy B. Ważny jest jednak jej wpływ na zdrowie naszego
organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz